Ons financiële gedrag wordt constant bepaald door twee contrasterende krachten: de verleiding om te kopen en geld uit te geven en tegelijkertijd ook de angst dat het geld op gaat.

HandWallet zal jou jezelf beter laten leren kennen, om te leren berijpen en de twee krachten in evenwicht te houden in jezelf en om je in staat te stellen je persoonlijke evenwicht te behouden.Door dit programma te begrijpen zul je meer inkomsten overhouden, en je zal beter en efficiënter omgaan met je uitgaven. Het resultaat hiervan is ''meer geld'', of met andere woorden, je bent meer in balans.

Ook al zal dit je geen geluk brengen (wij geloven dat geluk een persoonlijke zaak is die nergens van afhankelijk is, al helemaal niet van materiële zaken) maar het zorgt ervoor dat je meer geniet van het aankoopproces en je houdt tijd over voor belangrijkere dingen dan discussiëren met de bankmedewerker.

De verleiding om te kopen . . .

De eeuwige behoefte om geld uit te geven is makkelijk te begrijpen. Het komt door een aantal redenen, bijvoorbeeld de welvarende wereld waar we in leven, de Westerse wereld in wier schoot wij opgroeiden, de grote hoeveelheid reclame die ons overweldigt en de competitieve en vergelijkende kant van onze karakters.

De eerste stap is de verleiding om te kopen te begrijpen en niet te ontkennen. De verleiding om te kopen is zowel goed als natuurlijk. Het bewijst dat iets belangrijk is voor je en je aantrekt.
Je kunt een computernerd zijn (die heel graag met het nieuwste model wilt spelen dat op de markt is gebracht) of een zwemgek (die heel graag de nieuwste collectie badpakken wil proberen die net langskwamen op het modekanaal). Misschien ben je wel een liefhebben van restaurants (die een nieuw restaurant tegenkomt) of een insectenverzamelaar (die een zeldzame vondst doet) . . .
Dit gevoel komt meestal met een aantal zinnen, zoals "Ik moet het hebben" "Dat is net waar ik naar op zoek was", en meestal gaat dit samen met tot zwijgen brengen van de andere kracht: "We hebben net wat geld gekregen", "Ik kan het me veroorloven", "Vorige maand hebben we zuinig gedaan, nu verdienen we deze aankoop".

De angst dat het geld opraakt

Dit is ook makkelijk te begrijpen. Het stamt (hoe verrassend!) af van dezelfde welvarende wereld, diezelfde Westerse cultuur en dezelfde advertenties, kredietverkoop en verfijnde verkooptechnieken.
Vroeger, toen we gewend waren aan leven van de landbouw, wisten we precies wat we hadden. Vandaag de dag moeten we omgaan met een heel scala aan abstracte en verwarrende termen: krediet, rente, schulden, fondsen, binding... en dat misleidt alleen meer, en zet zelfs druk.

Zo gauw we de impuls om te kopen begrepen hebben, is het begrijpen van de angst dat ons geld opraakt de tweede stap en het niet te ontkennen. Deze angst is realistisch. Uiteindelijk is geld eindig: het maakt niet uit hoeveel betalingen je nog open hebt staan, ze zullen uiteindelijk allemaal betaald moeten worden. Het maakt niet uit wat voor lening je hebt gekregen, je huidige situatie (als je niets verandert) is alleen maar lastiger omdat je naast je vaste lasten ook nog terug moet betalen . . .
Het maakt niet uit wat je inkomsten zijn - aangezien je uitgaven en je leefstijl hier min of meer mee samenhangen. Het maakt ook niet uit wat je status is en in hoeverre je gesetteld bent - je zult altijd hetzelfde gevoel ervaren, wat betreft verschillende dingen en verschillende bedragen.

Wat moet je doen? HandWallet

Laten we de hoeveelheid geld verhogen -
Door alle fouten op te zoeken, de dubbele betalingen en de frauduleuze handelingen die kunnen voorkomen met onze credit cards.
Door van uitgaven die te hoog zijn en ons niet tevreden stellen af te komen.

Ik doe dit toch al. Waarom heb ik HandWallet nodig?
Misschien. Maar je werkt er hard aan. En je bent in gevecht met jezelf. Met andere woorden, je bent niet objectief door de twee krachten die binnenin jou in gevecht zijn.

Betekent dit dat ik elke cent die ik uitgeef nu moet invoeren in de app?
Natuurlijk niet. Kleine bedragen die niet aantikken (het is het, in ieder geval in het begin, waard om dat te checken) zijn meestal niet significant en zullen daarom ook geen significante besparing opleveren. Het is aan jezelf om te bepalen wat je invoert en wat niet.
Daarnaast zullen de meeste uitgeven direct gesynchroniseerd worden van sites van banken en credit cards, en het enige wat je nog hoeft te doen is ze te bevestigen en in te delen in een categorie (als je dat wilt). Deze actie duurt een paar minuten elke maand en dit vervangt het kijken naar de datasheets, wat je anders toch wel had gedaan.