Tingkah laku kewangan kita sentiasa didorong oleh dua daya yang bertentangan: Godaan untuk membeli dan membelanjakan duit daripada kebimbangan yang duit akan habis.

HandWallet akan membenarkan anda untuk mengenali diri anda dengan lebih baik, memahami dan mengimbangi dua daya dalam diri anda dan membawa anda ke keadaan keseimbangan peribadi yang lebih baik antara dua daya ini. Menggunakan program ini, anda akan mempunyai lebih banyak pendapatan, dan anda akan melaksanakan perbelanjaan anda dalam cara yang lebih cekap. Keputusan untuk kedua-duanya adalah "lebih duit", atau dalam kata yang lain keadaan keseimbangan peribadi yang lebih baik.

Walaupun ini tidak akan memberikan anda kegembiraan (kami percaya yang kegembiraan adalah perkara dalaman yang tidak bergantung kepada apa-apa, lagi-lagi perkara kebendaan) tetapi ia akan membolehkan anda lebih menikmati proses pembelian dan akan memberikan anda masa untuk pekerjaan yang lebih penting daripada bertengkar dengan kerani bank anda.

Godaan untuk membeli . . .

Keperluan berterusan untuk membelanjakan duit adalah mudah untuk difahami. Ia berpunca daripada beberapa sebab yang berasaskan dunia mewah yang kita duduki, pengaruh budaya barat, pelbagai iklan yang menguasai kita dan sikap berdaya saing dan perbandingan kita.

Langkah pertama adalah untuk memahami godaan untuk membeli dan menafikannya. Godaan untuk membeli adalah bagus dan semulajadi. Ia membuktikan bahawa sesuatu adalah penting untuk anda dan ia menarik perhatian anda.
Anda boleh menjadi seorang hantu komputer (yang "bermatian" untuk bermain model terbaharu yang baru keluar di pasaran) atau seorang anak mewah (yang "bermatian" ingin mencuba pakaian paling moden yang baru muncul di saluran fesyen). Anda mungkin penggemar restoran (yang berdepan dengan restoran istimewa) atau seorang pengumpul serangga (yang berdepan temuan yang luar biasa) . . .
Ia akan muncul bersama beberapa ayat, seperti "Saya kena dapatkan benda itu" "Itu memang benda yang saya tercari-cari", dan ini akan selalu disenyapkan oleh daya lagi satu: "Kami sudah lama terima duit", "Saya mampu memilikinya", "Kami sudah sekat diri kami bulan lepas, kami layak untuk membeli sekarang".

Kebimbangan yang duit akan habis

Ini juga mudah difahami. Ia berpunca (memang mengejutkan!) daripada dunia mewah yang sama, budaya barat yang sama dan iklan-iklan yang sama, jualan kredit dan cara penjualan yang canggih.
Suatu ketika dahulu, apabila kita pernah membina kehidupan dengan pertanian, kita betul-betul tahu apa yang kita ada. Kini, kita terpaksa bergelut dengan pelbagai terma yang abstrak dan mengelirukan: kredit, faedah, overdraf, dana, pautan... dan ia hanya memperdaya, dan malah memaksa.

Apabila kita sudah faham dorongan untuk membeli, langkah kedua ialah untuk memahami kebimbangan yang duit akan habis dan tidak menafikannya. Kebimbangan ini adalah realistik. Duit adalah terbatas: ia tidak mengapa berapa pembayaran yang anda dibenarkan untuk buat, akhir sekali semua harus dibayar juga. Ia tidak mengapa pinjaman apa yang anda terima, keadaan anda sekarang (jika anda tidak ubah apa-apa) adalah lebih sukar kerana tambahan kepada perbelanjaan biasa anda, anda juga harus membayarnya semula . . .
Ia tidak mengapa berapa pendapatan anda - kerana perbelanjaan anda dan tahap gaya hidup anda adalah lebih kurang sama. Ia tidak mengapa taraf anda dan sejauh mana anda sudah memantapkan kedudukan anda - anda akan sentiasa mempunyai perasaan yang sama, mengenai perkara yang berlainan dan jumlah yang berlainan.

Apa yang perlu anda buat? HandWallet

Mari tingkatkan jumlah duit-
Dengan mengenalpasti semua kesalahan, salinan pembayaran dan helah yang mungkin berlaku di kad kredit kita.
Dengan meninggalkan perbelanjaan yang didapati mahal dan tidak memberikan kita kepuashatian.

Saya buat ini juga. Mengapa saya perlukan HandWallet?
Mungkin. Tetapi anda bekerja keras untuknya. Dan anda bertengkar dengan diri sendiri. Dalam kata lain, anda tidak bersikap objektif kerana dua daya yang sedang bertengkar di dalam diri anda.

Adakah ini bermakna sekarang saya harus memasukkan setiap sen yang saya belanjakan ke dalam aplikasi?
Tentulah tidak. Perbelanjaan kecil yang tidak terkumpul (ia berbaloi, sekurangnya pada permulaan, untuk memeriksa ini) selalunya tidak penting dan oleh kerana itu tidak akan menyebabkan sebarang penjimatan yang penting. Ia bergantung kepada anda untuk pilih apa yang anda ingin masukkan dan apa yang tidak.
Tambahan lagi, kebanyakan perbelanjaan akan dikemaskini terus dari halaman Internet pelbagai bank dan kad kredit, dan hanya tinggal untuk mengakui semua dan untuk mengagihkan semua ke satu kategori (jika anda ingin berbuat demikian). Tindakan ini mengambil masa beberapa minit setiap bulan dan akan menggantikan penyemakan helaian data yang anda terima melalui pos, kerana anda akan membuatnya juga.